Oct 27, 2014

Jimba-jimba Main Bowling


Minggu lepas, cuti deepavali.
Kak Dina dapat balik bermalam dan kami ambil peluang untuk 'berjimba' main bowling ramai-ramai.

Saya dan suami memang enjoy main bowling. 
Main saja-saja, suka-suka. Kasi hilang stres dan tension. hehe


Saya dah LAMA tak main.
Kalau tak silap saya, ini  pengalaman pertama untuk Zarif dan Abil.
Rasanya kak Dina macam pernah main sekali dua sebelum ini, saya pun dah lupa.

Rancangan asalnya, hanya suami dan adik saya yang main.
Kami-kami ni, sekadar jadi penonton.
Akhirnya, alang-alang anak-anak saya semua dah berstokin, 
terus sewa kasut untuk semua main.
haha



Mulanya, Abil nampak biasa-biasa aje. Rileks. Tenang.
Mungkin dia baru 'kenal' bowling. hehe

Duduk saja di kerusi, dia terus mahu sarung kasut bowling.
Walaupun suasana agak bising dan agak ramai orang di sekeliling, Abil ok. 
Tak nampak sebarang tanda dia 'terganggu'. Alhamdulillah.
Mungkin masalah sensorinya sudah ok. Sedikit sebanyak, dia sudah boleh bertoleransi dengan bunyi-bunyian yang agak kuat dan suasana 'meriah'. 

Selain itu, dia boleh menunggu gilirannya dengan sabar. *suker mak tengok* hehe
Selepas 1-2 round bermain, nampak Abil makin seronok.
Makin lama bermain, rasa seronok itu tak dapat disorok-sorok lagi. haha
Dia melompat, Dia berpusing-pusing. Senyum. Ketawa.
Memang happy sangatlah :))







Zarif dan kak Dina, macam biasa.
Masing-masing malu sebab tak pandai main. haha
Alahaii, kebanyakan yang main kat pusat bowling tu bukannya hebat mana pun :p
Hantam sajalah labuuu

Disebabkan malu, asal nak baling bola, mesti nak berdua. haha
Tak kisahlah, janji bahagia :)




Abil dapat tunjuk ajar daripada ayahnya.
Alhamdulillah

Bagaimana Abil baling? Dengan caranya tersendiri. haha
Dia cuba juga masukkan jari ke dalam lubang-lubang pada bola tu, tapi jari-jarinya tersangkut pulak. Langsung bola tu 'tergantung'. haha

Tengoklah tu, dah buat macam 'rumah sendiri'. hehe
Anyways, kiri kanan depan belakang semua orang bising dengan hal masing-masing.
So, kami biarkan Abil enjoy sakan, asalkan tak ganggu kawasan orang lain bermain.

Kalau anda nak tahu, walaupun majoriti bola Abil masuk 'longkang', dia score juga tau.
Haa...cer tengok video kat bawah ni. 


video


Oh ya, main bowling adalah satu terapi yang bagus juga untuk individu autisme.
Nampaknya ada potensi untuk bowling jadi regular activity kami , insyaAllah :)



Oct 1, 2014

Helo Oktober!


imej google

Allah, cepat betul Oktober menjengah. October, my happy month! :)

Kebelakangan ini, idea menulis di blog makin kering.  Sibuk sangat ke? Tak juga.  Cuma fikiran tak menentu.  Teruja + risau + kusut+ relaks, semua dalam 1.

Tinggal beberapa hari saja lagi sambutan Hari Raya Aidiladha.

Oleh kerana kami akan berada 'di luar kawasan' pada hari raya haji nanti, saya pun dah mula packing baju-baju untuk bermusafir nanti.

Ketika melihat saya menyeterika dan menggantung baju melayu, Zarif menegur...

"Baju raya tu untuk apa Ma, kan raya dah lepas?"

"Untuk raya haji lah, hari ahad nanti. Hari raya Aidiladha. Yang dah lepas tu, hari raya aidilfitri." hehe

Nampaknya kena buat story telling session tentang hari raya korban.

Sehingga itu, 'see' you when i 'see' you.

Selamat Hari Raya Aidiladha. Take care!



Sep 27, 2014

Oh! Kaji Selidik

Pagi ini, saya dan suami masing-masing diminta mengisi borang kaji selidik, berkaitan autisme. Secara spesifik, kaji selidik ni bertujuan untuk melihat sejauh mana kesan autisme ke atas hubungan dan sikap adik beradik (terhadap anak autisme itu sendiri).

Soalan-soalannya biasa saja, mudah difahami, 15 minit dah siap diisi. hehe

Bagus juga kena kaji dan selidik ni, secara tak langsung, dapat menilai sejauh mana hubungan kami sefamili, khususnya anak-anak, 'terkesan' dengan autisme.

Secara keseluruhannya, saya puas hati. Alhamdulillah

Of course-lah masih ada aspek-aspek yang kena diperbaiki.  Kadang-kadang, ada juga kakak atau adik, stres dengan karenah Abil.  Ada masa-masanya, mereka marah, merungut dan bergaduh juga. Malu untuk bersama/dilihat bersama Abil di khalayak ramai? Pernah juga, terutamanya bila Abil 'mengamuk' atau 'buat perangai' kerana stres di kawasan umum. Sebagai manusia biasa, saya rasa ini normal.  Saya sendiri kadang-kadang rasa buntu dan 'macam nak lari sembunyikan diri' bila berdepan dengan situasi-situasi yang kurang best bersama Abil.  Bagaimanapun, itu cuma perasaan-perasaan 'halus' (hasutan syaitonn, bak kata orang). Setakat ini, kami masih mampu dan berusaha sedaya upaya untuk bertahan dan menerima seadanya.  Kena ingat Allah selalu... (peringatan untuk diri sendiri).

Hidup dengan Autisme adalah satu cabaran.

Berdepan dengan Autisme adalah satu ujian.

Tapi ia juga satu Anugerah.

Semuanya bergantung kepada bagaimana anda menerima, melihat dan menanganinya.

Positif atau negatif? Redha atau kecewa? Benci atau suka? You choose.

Kami sekeluarga, memilih untuk bahagia, HAPPY, with or without autism, insyaAllah :)

Setakat ini, kakak dan adik sangat supportive dengan Abil.  Boleh berseronok dan main bersama, rasa empati dan simpati bila Abil dalam kesakitan atau kesusahan, mereka juga concern dengan kebajikan Abil. Mengajar Abil kemahiran baru dan berkelakuan baik? Selalu juga. So, sikap-sikap negatif yang sesekali berlaku (seperti yang saya sebutkan di atas tadi) tak terlalu merisaukan.  Saya harap hubungan baik mereka ini akan berkekalan. Bff forever, Amiinn :)

Perkara-perkara ini selalunya mengambil masa  untuk disemai/dilatih pada anak-anak. Saya harap saya dan suami akan sentiasa berusaha untuk menjadi contoh teladan yang baik pada mereka. Kami pun manusia biasa, banyak buat silap. Moga Allah mudahkan..




imej google


Happy weekend to all :)

Sep 25, 2014

Macam-macam fobia

**semua imej adalah dari google



Sembang-sembang dengan Zarif semalam,

"Ma, ma tau tak, Candace tu, ada arachnophobia..."
"Candace?" sambil cuba mengingat dan meneka siapa Candace.

"Ya la, Candace, kakak 'Phineas and Ferb' tu..."
"Oo...budak perempuan tu, ma tauuu..."

"Arachnophobia tu apa?"
"Takut spider la ma..." dengan confident-nya Zarif menjawab.

Dalam kereta, tiba-tiba je masuk cerita Candace dan arachnophobia. Saya 'blur' sekejap, sebelum terbayang wajah Candace yang selalu saya nampak di Disney XD sesekali  menonton dengan anak-anak.

Sebetulnya, saya hanya kenal 'Phineas and Ferb'. Selebihnya, saya buat-buat tahu dan buat-buat faham.  Kadang-kadang, terpaksa juga ambil tahu hal-hal kartun ni, buat topik bersembang dengan anak-anak.

Bila Zarif sebut arachnophobia, saya terpegun juga.  Seingat saya, waktu saya umur 8 tahun, tak kenal pun ada arachnophobia. Nak sebut pun tak reti. Mungkin sebab masa tu, kartun Phineas and Ferb belum ada. haha (alasan)

Bagus juga dia 'pick up' ilmu-ilmu dan info-info sebegini daripada TV, menunjukkan yang dia tidak menonton sambil lewa dan hanya untuk suka-suka.



Gatophobia. Ailurophobia. Felinophobia.
Apa tu?
Jom baca di SINI.





Anda mungkin juga meminati: