Apr 23, 2014

Dah ada cerita?


pinjam google

Ok. Assalamualaikum :)

Lama tak sembang sini. hehe

Akhirnya, siap juga make over warkah ni.
Saja tukar-tukar angin.
Kurangkan warna. Buang label-label entri yang panjang berjela. Tukar font.
Edit 600++ cerita. Sekarang tinggal 500++ saja.

Berpeluh-peluh. Mual. Loya. Pening.
Hah..sampai macam tu sekali. haha

Enjin baru nak panas ni.
Cerita dah ada. Tapi later insyaAllah :)

Wassalam.

Dec 2, 2013

Paling best di musim hujan!

 Zarif: "Ma, haiwan apa ialah fossil hidup?"
Saya: "Huh?" ( terpinga-pinga)
Zarif: "Ma, ma tau tak fossil tu apa?"
Saya: Huh? (masih terpinga-pinga) "Macam tau..macam tak tau.." haha kantoi!

--------------------------------------------
Zarif memang suka tanya saya soalan-soalan 'intelek'. Jenuh saya nak jawab. Kalau dia buat sesi teka-teki, boleh 'migrain' saya dibuatnya. haha


"Kumbang apa paling leper di dunia?" Kumbang biola Borneo.
"Apakah nama meteorit terbesar?" Hoba.

Simbiosis. Mutasi. Fungus ektomikoriza. Zaman Permian.Kumbang Hercules.
Kera Hantu. Hutan Dipterokarpa.

Fuhh! Terma-terma dan istilah yang bukan sekadar susah nak dieja. Nak sebut pun susah.

Tapi Zarif suka baca. Sangat berminat.
Kekadang, saya macam tak percaya dengan isi kandungan komik sains kegemaran Zarif ni.

"Boleh percaya ke? Betul ke? Memang wujud ke?" saya soal pada encik suami.
"Betul. Tak percaya pergi google." dia jawab. hehe

Bab minat pada Sains ni, memang 'warisan' dari ayahnya.



Oh ya, sains ada banyak cabang. So far, Zarif memang suka sangat bab-bab haiwan, serangga, alam sekitar,  tumbuhan, angkasa lepas, muka bumi, planet (fuhh banyak!).

Meh tunjuk sket komik sains yang Zarif dok baca berulang kali. Tak jemu-jemu.


Ini pulak koleksi penuh komik Ikhtiar Hidup Rimba Raya.
Ada banyak lagi komik sains lain. Tunjuk yang ni je cukuplah.hehe


Saya suka bila Zarif minat membaca.
Kakak pun suka juga membaca, tapi tak serajin Zarif.
Abil? Dulu-dulu dia rajin juga pegang buku. Sekarang, bila suruh pilih buku di kedai buku, "Tak nak!"
Sabar jelah.



Selain komik sains, kebelakangan ni Zarif dah mula membaca novel-novel pendek.
Contoh macam novel Sepupu Lego ni. 186 mukasurat.
Kisah Afiq dan kucing-kucingnya.

Dia paksa saya juga baca novel ni.
Setiap hari saya akan ditanya,
"Ma, dah sampai mukasurat berapa?"
"Pasal Asin (si kucing) kena culik dah baca ke belum?"
"Tahu tak kenapa Lego (si kucing) merajuk?"
Penat saya nak baca cepat-cepat dan jawab. haha
Saya pun suka membaca. Cuma sejak dah 'senior' ni, stamina membaca semakin menurun.
Bila membaca je, terus tertidur! haha

Bercakap tentang buku ni, baru-baru ni sempat kami ke Pesta Buku Popular di sini.
Pusing-pusing cari buku, saya jadi rambang mata.
Blur.

Teringin nak layan novel cinta. Tapi macam dah muak. 
Kebanyakan jalan cerita lebih kurang sama.
Tak tahu mana tajuk/karya penulis yang best. Dah lama tak folo..
Akhirnya, saya pilih buku ni, Misi Cikgu Baru!
Tulisan Nazry Salam.

Menarik jugak la. Sambil membaca, sambil tertidur, tapi proses membaca masih gigih diteruskan. hehe
Nak bagi review tapi belum khatam lagi. Lain kali jelah ye ;p




Hmm, kat luar tu masih hujan gerimis.
Apa aktiviti paling best di musim hujan? Membaca!
errr...tidur pun best jugak. hehe

Sekian :)

Anda mungkin juga meminati: