Oct 1, 2014

Helo Oktober!


imej google

Allah, cepat betul Oktober menjengah. October, my happy month! :)

Kebelakangan ini, idea menulis di blog makin kering.  Sibuk sangat ke? Tak juga.  Cuma fikiran tak menentu.  Teruja + risau + kusut+ relaks, semua dalam 1.

Tinggal beberapa hari saja lagi sambutan Hari Raya Aidiladha.

Oleh kerana kami akan berada 'di luar kawasan' pada hari raya haji nanti, saya pun dah mula packing baju-baju untuk bermusafir nanti.

Ketika melihat saya menyeterika dan menggantung baju melayu, Zarif menegur...

"Baju raya tu untuk apa Ma, kan raya dah lepas?"

"Untuk raya haji lah, hari ahad nanti. Hari raya Aidiladha. Yang dah lepas tu, hari raya aidilfitri." hehe

Nampaknya kena buat story telling session tentang hari raya korban.

Sehingga itu, 'see' you when i 'see' you.

Selamat Hari Raya Aidiladha. Take care!



Sep 27, 2014

Oh! Kaji Selidik

Pagi ini, saya dan suami masing-masing diminta mengisi borang kaji selidik, berkaitan autisme. Secara spesifik, kaji selidik ni bertujuan untuk melihat sejauh mana kesan autisme ke atas hubungan dan sikap adik beradik (terhadap anak autisme itu sendiri).

Soalan-soalannya biasa saja, mudah difahami, 15 minit dah siap diisi. hehe

Bagus juga kena kaji dan selidik ni, secara tak langsung, dapat menilai sejauh mana hubungan kami sefamili, khususnya anak-anak, 'terkesan' dengan autisme.

Secara keseluruhannya, saya puas hati. Alhamdulillah

Of course-lah masih ada aspek-aspek yang kena diperbaiki.  Kadang-kadang, ada juga kakak atau adik, stres dengan karenah Abil.  Ada masa-masanya, mereka marah, merungut dan bergaduh juga. Malu untuk bersama/dilihat bersama Abil di khalayak ramai? Pernah juga, terutamanya bila Abil 'mengamuk' atau 'buat perangai' kerana stres di kawasan umum. Sebagai manusia biasa, saya rasa ini normal.  Saya sendiri kadang-kadang rasa buntu dan 'macam nak lari sembunyikan diri' bila berdepan dengan situasi-situasi yang kurang best bersama Abil.  Bagaimanapun, itu cuma perasaan-perasaan 'halus' (hasutan syaitonn, bak kata orang). Setakat ini, kami masih mampu dan berusaha sedaya upaya untuk bertahan dan menerima seadanya.  Kena ingat Allah selalu... (peringatan untuk diri sendiri).

Hidup dengan Autisme adalah satu cabaran.

Berdepan dengan Autisme adalah satu ujian.

Tapi ia juga satu Anugerah.

Semuanya bergantung kepada bagaimana anda menerima, melihat dan menanganinya.

Positif atau negatif? Redha atau kecewa? Benci atau suka? You choose.

Kami sekeluarga, memilih untuk bahagia, HAPPY, with or without autism, insyaAllah :)

Setakat ini, kakak dan adik sangat supportive dengan Abil.  Boleh berseronok dan main bersama, rasa empati dan simpati bila Abil dalam kesakitan atau kesusahan, mereka juga concern dengan kebajikan Abil. Mengajar Abil kemahiran baru dan berkelakuan baik? Selalu juga. So, sikap-sikap negatif yang sesekali berlaku (seperti yang saya sebutkan di atas tadi) tak terlalu merisaukan.  Saya harap hubungan baik mereka ini akan berkekalan. Bff forever, Amiinn :)

Perkara-perkara ini selalunya mengambil masa  untuk disemai/dilatih pada anak-anak. Saya harap saya dan suami akan sentiasa berusaha untuk menjadi contoh teladan yang baik pada mereka. Kami pun manusia biasa, banyak buat silap. Moga Allah mudahkan..




imej google


Happy weekend to all :)

Sep 25, 2014

Macam-macam fobia

**semua imej adalah dari google



Sembang-sembang dengan Zarif semalam,

"Ma, ma tau tak, Candace tu, ada arachnophobia..."
"Candace?" sambil cuba mengingat dan meneka siapa Candace.

"Ya la, Candace, kakak 'Phineas and Ferb' tu..."
"Oo...budak perempuan tu, ma tauuu..."

"Arachnophobia tu apa?"
"Takut spider la ma..." dengan confident-nya Zarif menjawab.

Dalam kereta, tiba-tiba je masuk cerita Candace dan arachnophobia. Saya 'blur' sekejap, sebelum terbayang wajah Candace yang selalu saya nampak di Disney XD sesekali  menonton dengan anak-anak.

Sebetulnya, saya hanya kenal 'Phineas and Ferb'. Selebihnya, saya buat-buat tahu dan buat-buat faham.  Kadang-kadang, terpaksa juga ambil tahu hal-hal kartun ni, buat topik bersembang dengan anak-anak.

Bila Zarif sebut arachnophobia, saya terpegun juga.  Seingat saya, waktu saya umur 8 tahun, tak kenal pun ada arachnophobia. Nak sebut pun tak reti. Mungkin sebab masa tu, kartun Phineas and Ferb belum ada. haha (alasan)

Bagus juga dia 'pick up' ilmu-ilmu dan info-info sebegini daripada TV, menunjukkan yang dia tidak menonton sambil lewa dan hanya untuk suka-suka.



Gatophobia. Ailurophobia. Felinophobia.
Apa tu?
Jom baca di SINI.





Sep 24, 2014

Sesekali

dari google

Pagi ini, saya bersarapan dengan beberapa keping croissant, seketul muffin dan secawan kopi. Hujan renyai-renyai di luar. Allah, nikmatnya... (sambil menghirup kopi panas, lagi dan lagi..)

Imej di atas lebih kurang menggambarkan 'rupa' breakfast saya, kecuali biji-biji kopi yang bertaburan sebagai aksesori meja tu. haha

Dalam hati, 'fefeeling' tengah duduk di sebuah kafe, tepi jalan di Paris. haha (jauhnya berangan). Realitinya, saya sedang minum di atas meja lipat kecil, duduk di lantai, menghadap TV, menonton program Malaysia Hari Ini. Apa pun, ia masih satu NIKMAT. Alhamdulillah :)

Croissant dan muffin, buat sendirikah? Ohhh yang itu, of course la beli! hehe

Kalau anda nak tau,saya sangat jarang minum kopi. Sangat sangat jarang. Saya suka minum kopi, tapi badan saya 'tak membenarkan'. Minum kopi dan saya akan mula diserang anxiety. Jantung berdegup lebih kencang dari biasa dan kadangkala, sakit kepala. Teruk atau tidak, bergantung pada kuantiti kopi yang diminum.

Untuk mengelakkan situasi sebegini, saya campurkan kopi dengan vico. Secara tak langsung, kuantiti kopi boleh dikurangkan, sekaligus kesannya juga diminimakan. Hasilnya, kita enjoyy. hehe

Pagi yang indah untuk saya. Bagaimana dengan pagi anda?

-Dapat bersembang dengan anak-anak/pasangan di dalam kereta, semasa ke sekolah atau tempat kerja?
-Sempatkah bersarapan pagi bersama keluarga atau kawan-kawan sekerja?
-Bangun tidur dengan rasa sihat dan ceria? atau masih rasa penat dan sakit-sakit?
-Sampai ke tempat kerja atau apa juga destinasi dengan lancar, atau 'tersangkut' dalam kesesakan trafik?

Well, apa pun situasinya, semoga anda terus positif dan bersemangat :)

Ok. Masa untuk saya mendobi.  Jumpa lagi! *melambai*

Kongsi bahan bacaan online (isu autisme):

Bimbing remaja autisme berdikari
Ahmad ingin jadi Superman

Anda mungkin juga meminati: