JOM IKUT!

Apr 1, 2015

Cerita Hari Sukan

Sabtu. 28 Mac 2015.

Hari Sukan di sekolah Nurhan Zarif. Walaupun Zarif tak terlibat dengan sebarang acara padang, dia terpilih untuk berbaris mewakili rumah sukannya, Rumah Rajawali (Merah).

Meriah dan Bersemangat! Thumbs up untuk semua guru dan pelajar yang bertungkus lumus membuat persiapan.

Nurhan Zarif seperti biasa, nervous tak habis-habis (walaupun acara perbarisan adalah secara berkumpulan). Hmmm..nyaris-nyaris dia tak nak hadir hari sukan sekolahnya. Mujurlah maknya excited nak tengok anak berbaris di padang. Saya pujuk-pujuk dan 'paksa' juga dia pergi sekolah. Bukan selalu, kann?

Saya hantar Zarif ke sekolah lebih awal (untuk persiapan peserta perbarisan) sebelum kami datang sekitar jam 8.15 pagi. Alhamdulillah majlis baru nak bermula. Kalau terlepas, memang mak nangis tepi padang. huhu





Sebelum perbarisan bermula..



Rumah Kuning

Rumah Merah



Saya dan suami tersenyum sengih sampai ke telinga bila nampak Zarif :)

Tengok anak berbaris pun dah rasa terharu dan bangga. 
Agaknya kalau menang acara padang, memang mak lompat bintang. hehe





Rumah Hijau





Rumah Biru




Pancaragam sekolah






Bacaan ikrar



Khemah cantik. Cuaca pun cantik :)



Selesai berbaris. Baru dapat close-up. Kreatif hasil tangan cikgu-cikgu menghias anak murid :)
Kami beredar sekitar jam 10, tak dapat tunggu sehingga semua acara sukan selesai sebab ada urusan dengan Abil pula. Lewat petang, kami lihat update hari sukan di facebook sekolah. Memang tak rugi Zarif hadir dan terlibat acara perbarisan tahun ini, Rumah Merah (Rajawali) dapat jadi Johan Perbarisan. Yeayy Alhamdulillah!




Acara sukan hari Sabtu. Zarif hanya terima pingatnya pada hari Isnin. Sesampai saja dia di rumah, terus dia serahkan pingatnya pada saya.

"Thank you adik, bagi mak pingat.."

"Eh, apa pulak..adik punyalah!" (erkk kedekut la pulak)

"Yelah, pingat adik, pingat mak juga.."

"Bukanlah, adik punya!" dengan penuh perasaan.

(Dalam hati) Apa-apalah Zarif. Jadi 'Johan' atau tidak, dapat medal atau tidak, tengok awak berbaris pun dah cukup puas hati. Kembang kuncup hidung hati mak, tengok dari jauh. hehe

Sekarang, pingat itu ada saya gantungkan di pintu bilik saya. Pingat saya. hehehe


**psst, teringat zaman kecik-kecik dulu, masuk acara lari pecut, tak menang pun, tapi tetap 'gumbiraa' ;p


If you carry your childhood with you, you never become older. (google)

Mar 31, 2015

Ada Apa Dengan April



Ada apa dengan April? Ada GST! haha

ok ok..tak nak cakap pasal GST kat sini.


April. Bulan Kesedaran Autisme.



Warna tema untuk bulan kesedaran autisme adalah biru. Saya tak banyak baju warna biru. Tapi insyaAllah, saya akan usahakan untuk memakai seberapa banyak baju biru yang ada sepanjang bulan April (kengkawan, jomm!)

Selain daripada GST dan bulan kesedaran autisme, ada apa lagi dengan April? Yang saya tahu, sepanjang bulan April, tiada cuti umum. huhu

"Yeayy, adik suka bulan April!" skrip Zarif tempohari waktu kami sama2 tenung kalendar. hehe

"Kenapa?"

"..sebab lepas April, bulan Mei kan ma? birthday adik dah dekat!"

Alkisahhh. Nampaknya ada orang sudah bagi 'hint' untuk sediakan hadiah, hari lahirnya dah semakin hampir
 :)

Sementara tunggu bulan Mei, kita 'redah' bulan April dulu. Rabbi Yassir wala tua'ssir. Amiin!




Cherish all your happy moments. Smile :)


Mar 27, 2015

Cerita Budak Hostel II


Ini bukan iklan aiskrim Wall's. Inilah 'buah tangan' kami semasa menjengah kak Dina di asrama petang tadi.  Dia memang 'hantu' aiskrim. Selepas bersalam-salaman dan berpelukan semasa berjumpa tadi, inilah yang dia 'terkam' dulu. Dah luak hampir separuh, baru dia 'pandang' makanan lain.

Cuaca panas. Berkumpul anak beranak. Bersembang. Makan bersama di bawah gazebo yang redup dan berangin. Nikmat :) #Alhamdulillah

Sejak kak Dina pulang ke asrama awal minggu ini, ada peraturan baru. Semua pelajar diminta menyerahkan telefon bimbit masing-masing untuk disimpan di koperasi sekolah dan hanya dibenarkan untuk mengambil dan menggunakan telefon pada hujung minggu sahaja (petang Khamis- petang Sabtu).

Objektifnya, mencegah pelajar daripada menghabiskan terlalu banyak masa dan $$$ (membeli kredit) kesan bermain sms dan 'bergayut' di telefon. Katanya, ada kes pelajar yang tidur lewat kerana leka dengan telefon. Untuk pengetahuan anda, di asrama, memang tak ada telefon awam dan pelajar boleh menggunakan hanya telefon bimbit yang 'basic' (bukan smartphone).

Saya ok je, walaupun mulanya terasa 'kehilangan'.

Begini, setiap malam, sebelum tidur, memang dah jadi rutin saya dan kak Dina. Berbalas sms. "Salam ma..goodnite. I love you." "Wsalam. Goodnite, Luv u too."

Begitulah message-nya setiap hari. Ya, hari-hari. Diselang-seli nasihat dan luahan hati serba ringkas, sebab kami berbalas sms selepas dia pulang dari 'prep' (kelas malam). Biasanya sekitar jam 11-12 tengah malam. Masing-masing dah penat, jadi memang dah tak cukup kudrat nak berbual panjang. Lagipun, saya mahu dia segera tidur, selain saya sendiri pun nak cepat-cepat lena ;p

Bagaimanapun, rules are rules. Selagi ianya bertujuan baik dan tidak menyusahkan, kita follow ajelah. So sekarang, tiada lagi sms malam-malam buta pada hari persekolahan. Khamis petang dan malam, barulah telefon saya sakan berbunyi-bunyi sebab berbalas sms. Bukan bersembang apa sangat pun, selalunya setakat bertanya khabar dan Kak Dina beri pesanan barang-barang untuk saya bawa bila saya datang melawatnya.

Tadi, sebelum kami sekeluarga berangkat balik, tetiba kak Dina bertanya,

"Ma ayah, boleh tak kalau Dina tak nak simpan handphone dekat koperasi? Ramai je budak yang tak buat..."

Cepat ayahnya menjawab," Tak payahlah. Ikut je peraturan tu. Bukan susah pun. Kalau Dina nak kirim, pesan apa-apa, hari Khamis sempat lagi nak bagitau."

"Ya lah. Ikut je. Nanti kalau cikgu rampas terus handphone tu, tak bagi guna langsung lagi susah." saya sambung.

"Alaa...tapi malam-malam ada hantu..." balas Dina dengan muka berkerut-kerut.

hahaha Kesian anakku, Memang kalau dia stres/susah hati atau tiba-tiba nervous sebab ada kes histeria atau pelajar nampak hantu, dia akan sms saya.

"Alaa..kalau Dina sms mak, bukan mak boleh tolong pun!", sergah suami saya sambil ketawa.

hehehe Saya senyum je. (Dalam hati), "...memang mak tak boleh tolong, tapi skrip-skrip yang mak hantar melalui sms tulah yang bantu Kak Dina bertenang dan tidur lena sepanjang malam." Saya pandang kak Dina sambil tersenyum lagi. Alahaii anak..

"Takpelah, malam-malam kakak 'telepathy' je kat mak. Fikir yang baik-baik aje. Sebelum tidur, ayat kursi (dan surah-surah lain) jangan lupa baca.." (Dalam hati), Think of me and I'll think of you :)

Sebenarnya, saya nak berpesan panjang. Tapi sengaja saya keep it short, nanti tak semena-mena mata 'masuk habuk'. #sindrommakmak

Oh yes, kitorang ni kalau jumpa selalu, memang 'bertekak' aje. Tapi kalau tak jumpa sehari, sibuk "I love you, you love me". haha (complicated)

Dulu, masa saya di asrama, pernah juga menangis di telefon, sampai tak terkata mak saya di sebelah sana. Saya call dan kemudian, terus menangis teresak-esak. Dekat Public phone pulak tu, dulu-dulu mana ada handphone bagai. Saya pun dah tak ingat kenapa. Stres la kot :p

Yang pasti, walaupun mak saya hanya mampu mendengar dan memberi nasihat serba sikit setiap kali saya stres kerana at the end of the day, hanya saya sendiri saja yang boleh bantu diri saya, saya tetap akan call mak bila saya rasa kusut dan serabut. Sekejap pun jadilah, hilang semua 'masalah negara'. Paling tidak pun, hilang separuh. hehe

Itu saya. Dulu. Sekarang giliran anak saya dan saya cukup faham 'rasa' itu. 


Been there. Done that.

Tanpa sms dan telefon bimbit pada hari-hari biasa, sembang-sembang pada hujung minggu akan jadi lebih bermakna, insyaAllah :)

Kak Dina, don't worry. Kita telepathy je hokay :)

Sekian, enjoy your weekend!


**Baca: Cerita Budak Hostel 

Stres? Jom Main Playdoh!

Entri terakhir 21 Mac. Hampir seminggu tak 'bersiaran'. Ini semua gara-gara line internet di rumah saya yang ala-ala biskut chipsmore, kejap ada kejap takde. Lebih tepat lagi, kejap je ada, selalu takde.(grr)

Hari Jumaat. Rugi kalau berterusan stres. Kebetulan, line agak ok pagi ini. (rezeki)

Saya jengah di facebook dan jumpa resepi homemade playdoh oleh ibucergas.com. Saya juga pernah kongsikan resepi playdoh di sini. (Baca: Jom Main Playdoh!)


Bagaimanapun, resepi yang dikongsikan oleh ibucergas.com sedikit berbeza. Adunan playdoh dimasak sekejap di atas api, mungkin itu tips supaya playdoh tahan lebih lama. Menarik :)

"Ma..adik boring ni, nak buat apa ni?" skrip biasa bila hari cuti.
"Jom! kita buat playdoh ikut resepi ni.." sambil saya tunjuk pada Zarif, link di facebook.

Bahan-Bahan: 2 cawan tepung gandum, 1 sudu besar minyak sayuran (saya guna minyak masak), 2 sudu besar cream of tartar (ada jual di bakery shop/hipermart), 1.5 cawan air masak (saya guna air tapisan biasa/air paip pun boleh), 1.5 cawan garam haluspewarna makanan (warna merah je ada kat rumah buat masa ni), beberapa titis glycerine (untuk bagi lebih shine, optional saja. Takde, tak apa. Saya tak letak pun).

Campurkan semua bahan dalam periuk masak. Guna mixer untuk kacau rata (saya guna senduk kayu je). Letakkan pewarna dan kacau/mix lagi. Kemudian, letakkan periuk atas dapur, api yang kecil saja. Panaskan sambil kacau dengan senduk. Jangan tinggalkan sebab proses ini sekejap saja (sekitar seminit dua gitu). Bila playdoh dah mula lekang dari dasar dan tepi periuk, teruskan kacau. Adunannya kental tau!

Sejukkan dan keluarkan dari periuk. Sedia untuk digunakan :)

Lebih kurang lima minit je kot. Siap!




Dapat sebuku playdoh merah. Mak hilang stres, anak happy!

Kalau dulu, main playdoh bertiga-tiga. Hari ni, dia menguli sorang-sorang.
Kakak di asrama (kalau ada, confirm dia join sekali ;p)
Abang abil tak berminat. huhu

Katanya tahan lebih lama kan? Kita tunggu dan lihat ya!

**psst, saya masih 'berhutang' entri Bukit Gambang. Gambar sedang dalam proses di-watermark. Sabar ya :)

Selamat hari Jumaat. Senyum :)

Mar 21, 2015

Menjelang 23 Mac


Semalam. Selepas solat Jumaat, kami keluar makan. Late lunch. Selesai lunch, kami keluar jalan-jalan di Bandar JB. Nampaknya persiapan-persiapan akhir sempena Istiadat Kemahkotaan Sultan Johor Isnin ini, sedang giat dilakukan. 

Bukan selalu kami jalan-jalan di tengah bandaraya. Tapi semalam, dua kali kami ke bandar, khususnya di kawasan sekitar Danga Bay dan Istana Bukit Serene. Cantik :)

Saya 'belanja' 3-4 keping gambar. Siang dan malam. Sebelah malam lebih happening. Trafik pun sesak. Khemah, kanopi, kain rentang, bendera, pokok-pokok bunga, poster. Fuhh.

"Ma, Isnin nanti kita datang tengok ke?" tanya Dina.
"Ishh, idokk le kot..kecuali kalau nak bersesak-sesak."

Memang tidaklah rasanya. Nanti berpeluh-peluh mak dan anak-anak di celah lautan manusia. Kita tengok dari TV dan baca dari suratkhabar cukuplah. hehe




23 Mac. Hari Kelepasan Am Negeri Johor.

Saya suka! :p


Anda mungkin juga meminati: