Jul 23, 2014

Bersiap sedia

imej google


Tinggal beberapa hari saja lagi....
Ramadhan bakal pergi, Syawal muncul lagi.

Persiapan kami biasa-biasa aje...
Baju raya, yang  masih muat di-recycle semula...yang dah singkat senteng saja berganti baru.
Serba sederhana, tak semestinya serba baru.
Serba lama pun ok, janji kemas dan bersih :)

Tinggal beberapa hari saja lagi...
Jom terus beramal, masih belum Syawal.

Tak sabar nak makan ketupat palas,
Oh kampung, kami datang! (insyaAllah)


Doakan ada rezeki,
Berjumpa Ramadhan lagi..Amiin


*tamat sudah cabaran 2 entri sehari, saya sibuk mengemas rumah dan bersedia untuk balik kampung. (tak sabar!)

**Pesanan khidmat masyarakat: Berhati-hati di jalanraya. Berjimba biar berpada-pada. Jangan lupa #doauntukmh370 #doauntukmh17 #doauntukgaza #doauntuksabah #doauntuksemua #doasenjatamukmin


Jul 20, 2014

Sebelum Syawal



"Dah habis 21hari kita puasa?" kata Zarif.
"Iyeeee..dah masuk hari ke 22, minggu last kita berpuasa insyaAllah. Minggu last adik pergi sekolah sebelum cuti raya..." saya beritahu Zarif.
"Yeayy! cepatnya..." teruja.

Hmmm..tau takpe. Inilah budaknya yang sering merungut di hari-hari awal Ramadhan, betapa lambatnya masa berjalan. "Lamanya lagi nak puasa..."dia mengeluh setiap kali tengok carta Ramadhannya di dinding. Saban hari, Abil dan Zarif menanda sendiri di checklist. Sumber motivasi. Selepas tiga helaian selesai di'tanda', perasaan 'lemau' (pada minggu-minggu awal Ramadhan) beransur-ansur hilang.

Menyemai perasaan cintakan Ramadhan bukan proses singkat. Saya faham perasaan anak-anak. Ibadah puasa adalah satu cabaran yang bukan sedikit. Yang dewasa dan 'gagah perkasa' pun ramai yang tewas, alhamdulillah anak-anak diberi kekuatan dan kesihatan setakat ini.  Mengeluh tetap mengeluh, tapi tak pernah pula dia minta 'ponteng' atau cuti puasa sesuka hati.

Sedangkan saya kecik-kecik dulu pun, ada juga 'curi-curi' minum air dari water cooler di sekolah, kemudian sambung 'berpuasa' di rumah. hehe (pecah rahsia) Adatlah tu kalau mereka rasa 'berat' berpuasa. Penghayatan dan rasa seronok berpuasa akan 'lahir' juga dalam hati mereka, when the time comes, insyaAllah.




imej google


Lagu raya dan bunyi mercun sudah kedengaran seawal minggu pertama berpuasa.
Sabar, belum Syawal lagi.
Jom 'kejar' hari-hari terakhir Ramadhan.
Moga ini bukan Ramadhan terakhir.
Amiin Ya Rabb

Jul 19, 2014

Belajar Erti Malu

kongsi dari facebook



Melihat poster ini di facebook, saya tersenyum sendiri.  Well, anak autisme saya, masih belum faham erti malu sepenuhnya walaupun dah berumur 11 tahun.  I hope he will eventually understand the meaning of 'malu'. Sangat penting dan kritikal untuk seorang manusia, apatah lagi seorang muslim, mempunyai sifat malu.

Kalau anda datang ke rumah saya, insyAllah anda tidaklah akan terserempak dengan Abil dalam keadaannya tanpa seurat benang, kecuali kalau dia baru keluar dari tandas, kadang-kadang dia akan terus menjengah ke luar bilik sebelum seluarnya disarungkan.  Pernah juga ada insiden dimana sebaik saja kami sampai ke rumah (pulang dari sekolahnya), buka saja pintu kereta, dia sudah mula mahu buka seluar dan baju. Tak sabar-sabar nak 'kejar' rutinnya untuk mandi sebaik saja masuk rumah. Masalahnya, dia masih di luar rumah dan saya masih terkial-kial nak buka pintu. Terjerit-jerit saya suruh dia bersabar dan tunggu masuk ke bilik.  Ya, dia belum mumayyiz dan belum faham erti malu.  Masih perlu orang di sekeliling untuk ingatkan dan arahkan supaya dia menutup auratnya di depan orang ramai.

Setakat ini, belum pernah dia berbogel di luar bilik. Tapi, memang setiap kali sebelum dan selepas mandi, perlu ada yang memantau.  Jangan sampai dia terlepas keluar sebelum siap berbaju lengkap.  Mungkin kena ada arahan atau 'amaran' secara visual (poster, gambar, memo ringkas) yang ditampal di dalam tandas dan bilik.  Yes, maybe I should try this. Social story pun saya belum buat lagi dengan Abil berkenaan 'malu'.  

'Malu' bukan suatu objek. Susah nak jelaskan.  Tapi kena cuba juga.huhu

Ramadhan masih berbaki kurang dari 10hari lagi. Baca tentang malam Lailatul Qadar di sini ---> Info Berguna Berkenaan Malam Al-Qadar


Salam 21 Ramadhan :)


Jul 18, 2014

Cerita Sahur

Jam 5 pagi tadi, seperti biasa, saya kejutkan anak-anak bangun untuk bersahur. Selepas beberapa minit sesi menggeliat sana sini, stretching sana sini, menguap sekali dua, cubaan tarik selimut semula berkali-kali, akhirnya Zarif dan Abil bangkit juga. Mereka ke tandas dan terus bersedia untuk ke dapur.

Sebelum keluar dari bilik tidur, saya terus off-kan lampu.  Sambil mengekor di belakang saya, sempat Abil tekan on semula.  "Kita nak pergi dapur, padamlah lampu, membazir...."saya cuba beritahu Abil. Saya off-kan semula, dan dia dengan segera on-kan kembali. Hadoila...Abil masih belum boleh tolerate dengan perubahan sesetengah perkara rutin, walaupun hanya lampu bilik tidur.

Memang selalunya lampu bilik dibiar menyala waktu kami bersahur, samada saya terlupa off-kan (gara-gara nak cepat) atau memang sengaja dibiarkan on. Jadi, bila sesekali teringat nak padamkan suis lampu, Abil tak boleh terima. Lampu mesti on! haishh..

Bila dia sudah mula merengek marah (angin moody sepoi-sepoi bahasa dah mula), saya pun biarkan sajalah lampu bilik menyala. Malas nak bertekak pagi-pagi, nanti hilang mood dan keberkatan bersahur.  Small matter aje pun.  Saya terus beredar, tapi Abil terus merengus marah-marah sehinggalah dia duduk di meja makan. Suara tuk ayah-nya yang bertalu-talu bertanya tak membantu meredakan keadaan.  Bagaimanapun, saya terus diam dan malas nak layan karenahnya. Selepas beberapa minit, akhirnya Abil tenang semula. Mujur angin moody sepoi-sepoi bahasa tak bertukar jadi angin moody ribut taufan. Alhamdulillah..

Bangun pagi-pagi dengan 'muka ketat' dan stres sebab mengantuk, itu perkara biasa. Anak-anak yang tipikal pun selalu juga 'buat perangai' begini. Ubatnya, abaikan aje. Untuk Abil, dia tidak bermasalah bangun awal pagi..bila dikejut, dia biasanya mudah untuk bangkit dan buat apa yang patut. Jarang dia moody.  Tapi sesekali, benda-benda kecil beginilah yang selalu 'bikin spoil' moodnya.  Disebabkan keupayaan verbalnya terhad, jalan mudah untuk protes ialah merengus, merengek dan menangis.  Ubatnya, abaikan juga dan diamkan saja selagi dia tak buat sebarang perkara yang menyakitkan dirinya atau orang lain.  Kalau keadaan sudah mula melarat, kena cepat-cepat peluk dia ketat-ketat dan bawa dia beredar ke tempat lain buat sementara waktu.

Sesekali diuji begini, insyaAllah tak ada masalah.  Janganlah selalu, takut nanti 'naik hantu', nauzubillah..

Lebih kurang 9-10hari lagi untuk bangur sahur dan berpuasa. Semoga Allah mudahkan..


gambar google


Sekian kisah sahur. Sahur yang suram. 
#doauntukmh17 #doauntukgaza


Anda mungkin juga meminati: