JOM IKUT!

May 11, 2015

Edisi 11 Mei

Tahun-tahun awal sebagai blogger, saya kerap buat entri dedikasi. Sempena hari lahir.

Sekarang, dah jarang saya menulis entri-entri begitu.  Bukan tak ingat. Bukan tak suka. Malas pun bukan. Tapi sengaja saya 'eksklusifkan' ucapan-ucapan hari lahir dari saya di blog (cewah). Tiada entri dedikasi di blog, tapi selalunya saya ucapkan secara 'live' pada orang-orang tersayang.




Hari ini, bangun dari tidur, semua rutin bersiap dan menyiapkan anak-anak ke sekolah berjalan seperti biasa. Saya kejut Abil. Kemudian, saya kejut Zarif. Rutin Zarif, bila dikejut, dia akan bingkas bangun dan terus memeluk saya. Pelukan rutin biasanya sekadar dua tiga saat sebelum dia dikerah supaya mandi segera. hehe

Pagi ini, sengaja saya biarkan beliau memeluk saya lebih dari 2-3 saat. Sempat saya nyanyikan lagu happy birthday untuknya sambil gelak ketawa dan dia tersengih dengan mata yang masih 80% tertutup.

"Abil, say happy birthday adik!...." saya beritahu Abil.

"Happy. birthday. adik..." ucap Abil dengan gaya robotiknya (nada suaranya pun monotonous saja, seolah-olah tanpa perasaan. Tapi saya tahu, sebenarnya, ia diucap dengan perasaan yang 'penuh'. hehe)

Selepas solat subuh, saya peluk Nurhan Zarif sekali lagi dan saya doakan beliau secara 'live'. Momen yang cukup manis. Moga Allah makbulkan :)

Saya tak mahu menaip panjang-panjang, susahh ada #sindrommakmak ni. Nanti 'mata masuk habuk' ;p

Syukur..syukur..dan syukur, untuk 9 tahun yang Allah pinjamkan bersama Nurhan Zarif. #Alhamdulillah #bliss



Sekian.


Salam Isnin :)


Don't wait for the perfect moment. Take the moment and make it perfect.



May 7, 2015

Cerita Tentang Cookies

Syoknya minggu ni. Cuti panjang hujung minggu lepas, so hari bekerja hanya Selasa, Rabu, Khamis di tempat saya. hoyeahh ;p

Kalau setiap minggu macam ni, best! #dalammimpi 


Hari ni hari Khamis. Asal Khamis je, saya blogging. Asal saya blogging je, hari Khamis. Buat masa ni, macam tu lah rentaknya.  Bak kata rakan blogger saya, "...yang penting, jangan abaikan blog."

Baik bos :)

Ok. Berbalik pada tajuk. 

Semalam, saya dan suami bertungkus lumus menyiapkan lebih kurang 50 mini pek cookies (party pack) untuk sambutan hari lahir kelas kanak-kanak pendidikan khas di sekolah Abil.  Hampir 4 jam juga baru siap, dari mem-baking sehinggalah kepada membungkus dan men-deko.

Bak kata suami, ini baru buat 50 bungkus. Bayangkan macamana kalau buat beribu-ribu bungkus..fuhh!

Penat tapi seronok. Berpeluh-peluh tapi puas hati. Sebab semuanya kami buat sendiri dan kosnya, jauh lebih menjimatkan daripada party pack yang diisi dengan 'jajan-jajan' yang pelbagai. Semuanya homemade, lebih sihat kott. hehe

Semasa melihat saya dan suami menyiapkan party pack untuk kawan-kawan Abil, Zarif mencelah;

"Adik punya nanti, jangan lupa tau! Nak yang macam ni jugak..." sambil tersengih.

Tengok-tengok kalendar pagi ni, tinggal beberapa hari je lagi nak ke 11 haribulan.  Ok dik, don't worry, esok lusa mak ayah membiskut lagi insyaAllah.






psst...kawan-kawan sekitar JB, kalau nak tempah doorgift/goodies/party pack/hadiah hari guru dan yang sewaktu dengannya, bolehlah hubungi 017-8449575.

Jangan lupa 'skodeng' Ig cookies kami: Crunchy Cookies 

Oh ya, bercakap pasal umur dan hari lahir, baru-baru ni saya terbaca fakta menarik tentang usia orang jepun dari fb Dr Hamid Arshat.  Katanya, di sebuah pulau namanya, pulau okinawa ramai penduduknya berumur 90 tahun keatas. Mereka banyak makan ikan dan sea weeds, selain hidup cara mudah dan stress-free. Dalam usia yang lanjut itu juga, orang-orang Jepun di pulau itu masih boleh berkebun. MasyaAllah :)

Jom baca lebih lanjut tentang tips awet muda di SINI.

Selamat hari Jumaat (esok!) ;p



Age is just the number of years, the world has been enjoying you.

(pinterest.com)




May 1, 2015

Intai-intai di Petrosains


Dua hari lepas, Abil dan kawan-kawan dari pusat terapi-nya melawat Petrosains. Di sini, Petrosains-nya ala-ala saiz mini saja (tak macam yang kat KL nun). Boleh baca sini: Jom Petrosains

Kebetulan, lokasi Petrosains ni betul-betul di sebelah sekolah agama Zarif. Jadi, saya hantar Abil untuk bersama-sama cikgu dan kawan-kawannya. Kemudian, saya tunggu di situ sehingga Zarif habis sesi di sekolah agamanya.




Sambil intai-intai dari jauh (dan dekat hehe), saya join 'sekaki' melihat pengisian yang diberikan oleh staf Petrosains pada anak-anak ini. Seronok!

Sambil-sambil tunggu Abil beraktiviti di Petrosains, sempat saya mendaftar jadi ahli Perpustakaan awam (di bangunan yang sama). Sebenarnya, dah lama saya berangan nak daftar, tapi asyik bertangguh je. Alhamdulillah, akhirnya dah ada kad library sendiri. Entah kenapa, rasa 'jakun' dan teruja pulak lepas jadi ahli perpustakaan awam haha. (Kecik-kecik dulu, tak berpeluang. Setakat jadi ahli perpustakaan sekolah je. hehe) #syoksendiri ;p



Ok. Saya cuti-cuti hari buruh & wesak di rumah sendiri saja. Anda?

Happy Labour Day :)

Take care!


Apr 30, 2015

Drama Pagi Khamis

imej google

Pagi ni. Ada urusan di pejabat pos. Saya bawa Abil bersama sebab dia tak ke sekolah. Cuti hari buruh diawalkan sehari. hehe

Saya sampai di pejabat pos sekitar jam 8.45. Masih lengang. Saya ambil nombor dan duduk dengan Abil, tunggu giliran.

Sampai giliran saya, urusan pengeluaran wang pun dibuat. Seterusnya, saya nak beli setem dari kaunter yang sama. Malangnya, cik kaunter kata, kena ke kaunter setem juga untuk beli setem. Alahai :(

Saya dan Abil pun beredar, kami tekan nombor giliran sekali lagi. Nampaknya ada 4-5 nombor sebelum sampai giliran kami. Lambat sedikit berbanding nombor giliran yang kami ambil untuk urusan pertama tadi.

Kali ni, kami menunggu sambil berdiri saja.

"Jom..jom.." Abil mula bersuara.

"Kejap ya Abil. Ma beli setem kejap. Sekejap je.." saya beritahu perlahan.

Tak sampai 5minit, dia mula bersuara lagi. Kali ni, nampak dahinya dah mula berkerut, Dia dah mula hentak kaki sekali dua. Ok. Not good.

"
Sabar Abil. Tunggu beli setem. Kejap je..." saya cuba pujuk Abil sambil usap-usap belakangnya.

Tak sampai seminit lepas saya pujuk, dia angkat kaki dan hantukkan kepalanya ke lutut. Allah...

Tiga empat orang di depan saya, menoleh. Saya abaikan saja. Sambil terus usap-usap tengkuk dan belakangnya.

Mungkin expectation Abil, pergi pejabat pos. Selesai di kaunter, terus balik. Malangnya, terpaksa pergi dua kaunter, ambil dua nombor dan terpaksa menunggu lebih lama. Dia kusut. Sedikit frust. Tak pandai luahkan emosinya secara verbal. Maka, itulah reaksi dan tindakannya.

Bukan kali pertama jadi begitu. Tapi dah lama juga tak 'berdrama' macam tu. Dugaan..

Apa pun, saya cuba rileks. Setakat orang toleh dan tengok sesaat dua tu, boleh lagi diabaikan. Tapi dalam hati sarat berdoa, janganlah Abil menjerit di situ. Budak 12 tahun, menangis keterlaluan sambil meronta-ronta, not a good sight.

Apa lagi yang boleh saya buat, selain berzikir "Ya Lathiff..ya Lathiff..."

Selepas dua tiga kali Abil menghentak kaki dan menghantuk kepala ke lututnya, tiba-tiba seorang kakak (yang nombor gilirannya lebih awal daripada saya) menyapa saya, "Adik, pergilah dulu, ambil giliran akak..."

Mungkin dia faham dan kesian dengan kami. Alhamdulillah. Allah mudahkan.

Tak sampai lima minit, tiba giliran kakak tadi. Dia signal suruh saya ke depan dan urusan saya selesai tak sampai lima minit. Lega.

Sebelum balik, saya pandang kakak tadi dan angguk kepala, tanda terima kasih.

Tak sempat tanya nama kakak tu tadi, jumpa pun beberapa minit saja tadi. Saya doakan  semoga semua urusan beliau dipermudahkan Allah. Amiin.

Moralnya, bila-bila anda (termasuk saya sendiri) berdepan dengan situasi begini, tak salah kalau kita beri ruang dan peluang untuk memudahkan urusan individu yang berkenaan. Bantuan kecil saja, tapi sangat bermakna.

Remember people with autism have feelings too. Be sensitive and tolerant. 

Ok. Back to happy mode.

Happy long weekend 
semua. Ingat Allah selalu :)




Apr 23, 2015

Lajunya!

imej google


Malam tadi,

"Esok dah hari Khamis?" skrip Zarif masa beliau sedang sibuk mengemas buku-buku sekolahnya mengikut jadual.

"Yelahh, dah Khamis..."

"Laaaajuuuunya!" katanya lagi.

"Kann? Minggu lepas, waktu ni, ma tengah dok packing barang-barang adik nak 'camping' kat sekolah...kejap je dah seminggu, rasa macam baru je lagi."

Fuhh, memang laju. Masa yang beredar dengan cepat, tanda-tanda akhir zaman.

Pagi ini, (di dalam kereta)

"Abil, hari ni hari apa?" soalan rutin saya untuk Abil setiap pagi.

Diam.

"Hari ni hari apa Abil?" individu autisme memang selalunya 'pause' sebentar sebelum menjawab sebarang soalan atau memberi respon kepada anda. Jadi, kena bersabar dan beri mereka sedikit masa.

"....." seperti suara berbisik-bisik.

"Hari apa?" saya ulang soalan. Masih bernada lembut, tak boleh main 'terjah'. Nanti dia langsung tak mau jawab. Tak pun, dia akan frust dan langsung jadi moody. Macam kita gak la kan, pagi-pagi dah kena 'petir', harusslahh marah. hehe

"Khamis..." jawab Abil, sayup-sayup je suaranya.

"Yeayyy, betul!" nyaris saya nak lompat bintang sambil memandu. hahaha

Kebetulan saya berhenti di traffic light, terus saya hulurkan sebelah tangan untuk 'hi-5' dengan Abil di belakang. Berseri-seri mukanya. Senyum. Sengihh.

"Sukanya mak!" komen Zarif di sebelah saya.

Ehh, mestilah suka. Hari-hari soalan "hari ni hari apa?" tu ditanya. Dalam 10 kali ditanya, yang dijawab dengan betul, adalah 2-3 kali kot. Jawapan kegemaran Abil; "Hari Selasa." Entah kenapa dengan hari Selasa. Memang hari favourite-nya. Untuk Abil, setiap hari adalah hari Selasa. hehe

Bila Abil berjaya jawab dengan betul, rasa macam dapat duit di pagi hari. hehe

Rezeki dan nikmat saya di pagi Khamis. #Alhamdulillah

Khamis anda bagaimana? :)



Parents who have children with special-needs, are always thankful for progress, not perfection. (pinterest)


Anda mungkin juga meminati: