Aug 21, 2014

Teringat Nemo

Teringat Nemo?

Yes, once upon a time, Abil memang crazy dengan Nemo. Tapi musim google, nyanyi dan hafal skrip-skrip Nemo dah lama berlalu.  Tetiba Nemo muncul semula. Semuanya lepas kami berkunjung ke Underwater World Langkawi dua tiga minggu lepas.




Belum habis lagi cerita Langkawi rupanya haha. Yang ini last, lepas ni bukak cerita lain lak hehe.Lokasi Underwater World Langkawi ni sangat dekat dengan motel tempat kami menginap, Langkapuri Inn. Boleh jalan kaki saja.  Ini adalah antara tempat terakhir yang kami berkunjung, sebelum berangkat balik.

"Nak pergi Aquaria! nak pergi Aquaria!" si Zarif mendesak-desak sebaik saja kami lalu depan kawasan Underwater World, sebelum sampai ke Langkapuri Inn dan skrip ini berulang-ulang kali kedengaran sepanjang kami di sana, sehinggalah akhirnya kami sampai ke sini pada hari terakhir. 

Apa yang saya perhatikan, Abil lebih fokus melihat ikan-ikan dan spesis-spesis hidupan laut lain di sini, berbanding semasa melihat haiwan-haiwan di Wildlife Park.  Bagaimanapun, samada dia khusyuk melihat ikan-ikan atau hidupan air itu sendiri atau menikmati pergerakan air, buih-buih, lampu-lampu dan objek-objek lain di dalam akuarium, tak dapat dipastikan.  FYI, individu autisme adalah sangat unik, cara mereka memerhati dan memahami sesuatu, berbeza dari individu tipikal.  Yang jelas, Abil sangat tenang di sini.

Semenjak dari trip ini juga, musim obses Nemo kembali. Ya lah tu, dia teringat Nemo selepas tengok ikan-ikan di sini. Anyway, saya layankan aje musim Nemo buat masa ini, so far ia-nya harmless dan masih terkawal.


Saya kongsikan sedikit visual semasa kami di sana :)










Anak-anak happy ke sini,  saya  puas hati :)

Kisah Langkawi Raya dah habis.

Sekian.



Aug 19, 2014

Rutin Tidur baru?

dari google


Rutin tidur Abil sejak beberapa tahun kebelakangan ini adalah agak stabil. Tidur awal sekitar jam 9 malam dan bangun pagi sekitar jam 5 atau 6 pagi. Dia tidur awal dan bangkit awal. Kebiasaannya, dia tidur terus menerus hingga pagi, kecuali waktu dia kurang sihat, jika dia sugar-high dan tidak banyak aktiviti di waktu siang (bila malam, masih bertenaga).

Dulu-dulu, waktu umurnya 2-6tahun, memang kerap rutin tidurnya 'bercelaru'. Tidur awal, tapi sebelum subuh, jam 2-4pagi, dia sudah bangun dan terus berjaga hingga malam berikutnya (tak tidur siang). Sekarang, situasi ni masih berlaku...cuma dah tak sekerap dulu, mungkin hanya dua tiga kali sebulan (bergantung pada keadaan).

Biasanya, kalau Abil sudah bangun lebih awal (sebelum subuh), dia akan layan diri. Tapi kami juga ambil langkah berjaga-jaga, ipad-nya kami simpan/sorok, komputer di-lock supaya kebarangkalian untuk dia tidur semula atau sekurang-kurangnya berbaring untuk cuba tidur lebih tinggi. Kunci-kunci rumah juga biasanya kami simpan (dia sudah pandai menggunakan kunci untuk buka/tutup pintu) untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tak diingini. Setakat ni, alhamdulillah...tapi kalau dia sudah terjaga, memang saya tak boleh tidur lena lagi, asyik terjaga-jaga meninjau keadaan Abil (walaupun dia selalunya berada dalam bilik saja hingga selepas subuh).

Minggu lepas, waktu Abil demam beberapa hari, saya tidur di sebelahnya setiap malam. Senang saya nak berjaga bagi dia makan ubat, basahkan kepala dan badannya dan tengok-tengokkan keadaannya.  Bila dia dah sihat semula, saya berpindah tidur ke bilik saya. Rupa-rupanya 'rutin' ini dah jadi sebati dengan Abil. Sekarang, hampir setiap malam, dia akan masuk ke bilik saya, kejutkan saya bangun dan 'paksa' saya masuk tidur ke biliknya. Oh anak..

"Ma...ma...ma..Mak!" dia sebut dengan terang dan kuat, sambil tarik tangan saya berkali-kali.
"Abil nak apa ni? Go sleep, ma nak tidur lah.." saya beritahu dia dengan mata separuh pejam.

Masalahnya, selagi saya tak bangun dan berpindah tidur, dia tak give up. Tak habis-habis,  berkali-kali, "Ma...ma..mak...tidur!" sambil tarik saya suruh bangun. Maksudnya tu, nak suruh saya tidur sebelah dia la tu. aiyo!

Saya pun berjalanlah ala-ala zombie dan ikut tidur sebelahnya, biasanya dia akan sambung tidur semula. Sempat saya menjeling jam di dinding, baru pukul 3 lebih...dah 3-4 malam macam ni. haishhh..

Dengan Abil, once u start a new routine, memang susah nak tukar balik ke rutin asal. Ambil masa sikit kot..Letih la tidur berpindah randah ni, anak bujang saya ni dah 11 tahun, tak boleh la lagi tidur celah ketiak mak kan?

Sementara itu, nampaknya saya kena cari idea macamana nak buat supaya tak kena kejut tengah-tengah malam untuk berpindah tempat tidur. huhu

Anyway, apalah sangat tidur saya yang terganggu, kalau nak dibandingkan dengan nikmat mendengar Abil memanggil saya "Ma" "Mak" berkali-kali, dengan suara yang terang dan jelas, dengan inisiatif sendiri (tanpa prompt dan dibantu sesiapa). Syukur...




Salam 23 Syawal :)


Aug 17, 2014

Langkawi Raya ( episod 2)




Kami pernah ke sini sekitar 5-6 tahun yang lepas.  Entrance-nya masih sama. Waktu first visit dulu, anak-anak saya kecik lagi, tengah lasak. Saya pun tak fokus sangat pada binatang-binatang yang ada, dok busy kejar anak-anak haha.

Kali ini, memang kami betul-betul enjoy lawatan ke sini. Enjoy macamana tu? Well, kalau anda ke sini, selepas membeli tiket, di pintu masuk, anda akan disapa untuk membeli makanan burung. So, bila masuk ke dalam Park ini, memberi makan burung-burung dan haiwan-haiwan lain (yang berkenaan) menjadi tugas hakiki anda.hehe

Kebanyakan burung yang ada di sini, memang jinak dan....lapar! Mungkin sebab kami antara pelawat yang datang sebaik saja Park ini dibuka. Kalau datang dah petang-petang sikit, mungkin situasinya berbeza.





Burung Flamingo. 
Berebut-rebut mereka makan dari tangan saya (yess, mak yang over haha).
Bila paruh mereka menyentuh tapak tangan saya, tak sakit pun tapi...geliiiiii! haha


Anak-anak pun tak lepaskan peluang untuk bagi makan pada haiwan-haiwan.
Tengok tu, Zarif bagi makan pada racoon.
Racoon ni, macam kucing pun ada, macam cik siti(kus) besar pun ada huhu.
Nasib baik comel hehe.





Abil pulak, bila disuruh bagi makan, dia yang paling takut!haha.
Akhirnya, bila sampai ke tempat kancil, dia memberanikan diri.
Itu pun sebab kancil tu makan carrot, tak sentuh tapak tangan.
Bila kancil dah gigit carrot tu, cepat-cepat dia lepaskan tangannya. 



Burung unta ialah haiwan yang paling happening dan paling LAPAR di sini haha.
Bergilir-gilir kami bagi makan, berebut-rebut mereka datang dekat. Seronok!




Sempat juga kami ambil gambar family di sini (bawah).
Tengok betapa perfect-nya Abil memberikan pose dan eye contact!
'Wajib' frame-kan ni hehe :)



It was a very pleasant and enjoyable visit.
Dapat peluang kenalkan  Abil pada haiwan-haiwan secara live. Alhamdulillah..


Langkawi Raya (episod 1)? Klik SINI.




Aug 15, 2014

Langkawi Raya (episod 1)


Salam Jumaat.

Alhamdulillah, akhirnya Abil sihat semula.  Tiada demam sejak kelmarin.  Tinggal batuk sikit-sikit saja. Mudah-mudahan ahli keluarga yang lain terus sihat, jangan ada yang dijangkiti 'virus' Syawal lagi. Amiinnnn..

Ini entri throwback. 2 hingga 4 Syawal, kami di Langkawi. Dah lama tak bawa anak-anak berjimba di tepi laut, mandi-manda, main pasir, main ombak!

Perjalanan kami menaiki bot dari jeti Kuala Perlis, alhamdulillah, lancar.  Hati saya sedikit 'cuak' bila melihat bilangan penumpang yang beratur untuk menaiki bot besar, sekitar 400-600 orang.  Penuh! Tapi cuaca yang cerah, laut yang tenang dan hanya sedikit berombak (cukuplah untuk buat saya 'suspen' beberapa kali haha) memudahkan perjalanan kami semasa pergi dan balik.

Abil sedikit anxious sewaktu perjalanan pergi. Mungkin sebab saya tak sempat bercerita panjang kepadanya tentang trip kami ke Langkawi pagi itu. Dikejutkan pagi-pagi, lepas breakfast terus dibawa ke jeti. Tahu-tahu dah kena menunggu dan beratur untuk naik bot, RAMAI orang pulak tu. Suasana bising dan hiruk pikuk di jeti, sangat tidak membantu. Maka sempatlah anak teruna saya ni menangis se-round di jeti. (sabar ajelah huhu)

Bagaimanapun, perjalanan balik berlangsung dalam keadaan mood Abil yang sangat baik (tengok gambar di atas).  Walaupun sudah penat, tapi dia sudah tahu dan faham apa yang sedang dan bakal berlaku. Jadi, tak anxious lagi. Semua ok. Alhamdulillah :)





Penginapan kami sepanjang 3hari 2malam --> Langkapuri Inn, Pantai Cenang.

Saya bagi 3/5 untuk Langkapuri Inn.  Tiada tuala disediakan, breakfast included (menu oklah, buat mengalas perut), bilik agak berpasir (mungkin faktor lokasi yang sangat berdekatan dengan pantai). Bagaimanapun, semua yang tidak memuaskan ini saya maafkan sebab tandas bersih dan lengkap. hehe

Paling best, dari apartment kami, berjalan 5 minit saja sudah nampak pantai dan laut.  Pantai Cenang memang cantik (sila google image).  Cuma, saya agak 'terkujat' bila melihat kepadatan kawasan pantai ini sekarang, berbanding dulu (Saya pernah ke sini bersama keluarga kira-kira 20++ tahun yang lalu). Sekarang, pantai Cenang sudah jadi hot spot untuk para pelancong. Sesekali, terasa macam berada di Phuket atau Bali....sigh..

Sedikit tips, kalau ke pantai Cenang, berjimbalah di tepi laut di waktu pagi, selepas subuh dan early breakfast, memang pantai itu anda yang punya haha.  Pelancong-pelancong mat salleh dan mak pak arab tidur pengsan di waktu pagi, so kawasan pantai agak lengang dan sangat selesa untuk bermain dan beriadah di waktu ini. Ombak pagi pun tak kuat sangat. Best!



Entah apa silapnya, gambar-gambar di tepi pantai Cenang yang saya capture dengan handphone saya, hilang semuanya! (nangesss). Mujurlah ada beberapa keping gambar yang saya sempat upload di Instagram, adalah juga kenang-kenangan huhu..


Pantai Cenang adalah sangat bersih, cantik dan happening.  Kalau anda ke sini di sebelah petang, sila jaga pandangan mata anda huhu.  Anyway, anak-anak saya sangat enjoy mandi laut.  Tak bosan-bosan mereka main ombak, pagi petang.

Apa lagi aktiviti kami di Langkawi? Well, memang tujuannya nak berjimba di pantai, jadi tidaklah kami berjalan-jalan sangat, kecuali ke kedai gamat, kompleks Haji Ismail Group (borong coklat), Langkawi Wildlife Park dan Underwater World Langkawi.





Tunggu episod seterusnya...
 Coming soon, insyaAllah :)


Jom Al-Kahfi.




Anda mungkin juga meminati: