JOM IKUT!

Apr 18, 2015

Sembang Sabtu

Entri blog terakhir sebelum yang ini, ialah pada 8hb yang lepas. Fuhh, 10 hari tanpa sebarang update. Rekod paling lama saya 'mandom' untuk tahun ini.

Sibuk ke? sibuk sikitlahh. Tak la sibuk sangat. hehe (alasan je sebenarnya)

Sebenarnya, saya masih lemah bab multitasking, kurang stamina. Buat yang ini, lupa yang itu. Sibuk yang ini, tak buat yang itu. Kalaulah boleh fokus semuanya seiring, kan bagus? hmmm..

Anyway, pagi tadi, macam biasa, rutin Sabtu saya ialah bawa anak-anak bersarapan di restoren pak mertua. Teh tarik, milo tarik, roti canai, soto nasi, kuetiow goreng. Fuhh alhamdulillah! (err...menu tiga orang ye tuu hehe)

Lepas bersarapan, saya duduk-duduk sebentar di belakang restoren. Layan Abil berlegar-legar tengok sekeliling, pantau Zarif main pasir ('fefeeling' tepi laut, sebenarnya tepi jalan hehe) dan layan anak-anak bulus jalanan.

Bercakap tentang Zarif. Kelmarin, dia terlibat dengan kursus smart leadership di sekolahnya. Tidur di sekolah. Kiranya, dia ke sekolah pada pagi Khamis, terus dengan beg pakaian, sleeping bag dan segala keperluan. Kursusnya selesai sebelum solat jumaat, semalam.

Anak 9 tahun, pergi kursus, tidur di sekolah. Risau? Saya ok je :)

Sebab, tidur dalam bangunan sekolah, bukan khemah. Ada cikgu-cikgu yang bertugas untuk memantau anak-anak yang terlibat. Makan ditanggung. Tempoh kursus pun agak pendek, lebih kurang 2hari 1malam saja. Tak sempat nak rindu-rinduan pun haha. "Satu malam je kottt.." bak kata Zarif waktu saya beritahu yang saya akan ke'boring'an sementara beliau tak ada di rumah. hehe

Bagaimanapun, macam biasa, Nurhan Zarif  agak nervous sewaktu kami packing barang-barangnya malam Rabu yang lalu. "...rasa macam sakit jantung la ma!" hahaha

"Alaaaa..rilekk je. Kawan-kawan kan ramai. Semua sama macam adik. Nanti ikut je cakap cikgu.." ujar suami saya.

"Adik risau tak boleh bangun awal pagi. Kat rumah kan adik susah sikit nak bangun..."

"Cikgu kan ada...mestilah dia kejutkan nanti.." saya cuba tenangkan beliau.

Alhamdulillah, sejak balik ke rumah tengahari semalam, 'tak cukup mulut' dia bercerita tentang pengalaman dia bermalam di sekolah hehe. Dari bab makan beramai-ramai dalam dulang, dijamu makan otak-otak waktu makan malam, tidur berdua dengan bff-nya dalam satu sleeping bag, bangun lewat untuk solat subuh dan aktiviti berkumpulan yang dilakukan,  semuanya seronok belaka!

"Adik nak tidur kat sekolah dua bulan!"

Tu diaa, sebelum pergi kursus, 'sakit jantung'. Dah habis kursus, nak sambung lagi dua bulan pulak. haha

"Lepas ni ada kursus lagi ke ma?" tanya Zarif.
"Entahlah, adik baru darjah tiga. Ada tiga tahun lagi kat sekolah (sampai darjah enam). InsyaAllah ada la kott" saya jawab.

Alhamdulillah untuk peluang mencipta kenangan yang seronok lagi menyeronokkan. Mudah-mudahan, ada lagi ruang dan peluang untuk anak-anak. Amiin :)

Saturday. It's a good day to have a good day. (google)

Apr 8, 2015

Oh! Teluk Cempedak

Sesuai dengan mood hari Rabu yang sedikit santai dan lebih relaks berbanding awal minggu, saya kongsikan gambar-gambar semasa kami ke Kuantan tempohari. #throwback

Dulu, masa saya bersekolah di Kuantan, paling tidak pun, setahun sekali saya ke pantai Teluk Cempedak. Kali terakhir saya ke sini ialah semasa kak Dina berumur sekitar 6-7 bulan, lebih kurang 12-13 tahun yang lalu. Fuhh #timeflies

Anak-anak saya suka laut. Tapi kunjungan ke TC yang lalu, kami datang bersiar-siar saja. Jalan-jalan, makan aiskrim, ambil gambar, tengok gelagat manusia, rakam aksi monyet! 

Terkejut saya tengok monyet-monyet di TC. Memang meriah mereka berkampung di situ. Aiskrim di tangan Zarif pun selamat kena 'cilok'. haha 







Cer teka, di mana saya, kak Dina dan Abil? ^^




Seingat saya, pantai TC dulu, tak se-happening sekarang. Macam-macam ada di TC. Boleh rasa suasana tepi laut, pasar malam, mini karnival, semua dalam satu :)

Kami sekeluarga sebenarnya tak berapa gemar tempat yang sesak dengan manusia. Tapi semasa menuju ke TC, saya tak sangka ia sudah 10x lebih meriah berbanding dulu.  Apapun, kali ini, kami just join the crowd. Sesekali ;p




Beredar dari TC, kami makan malam di restoren Nasi Lemak Tree Under.
Kami makan nasi kukus dan ayam goreng berempah.
Maaf tak ada gambar juadah, menu dan yang sewaktu dengannya.
Yang ada cuma gambar anak dara saya yang bosan menunggu makanan tak sampai-sampai. hehe




Wednesday. Half way to the weekend. Enjoy! 

Apr 7, 2015

Dulu Lain, Sekarang Lain.

Dari sehari ke sehari nak menulis entri, asyik bertangguh. Penat. Tak sempat. Macam-macam alasan. Bab mengurus masa memang saya agak 'kureng' sikit. Kagum tengok kawan-kawan yang produktif setiap hari, juggle dua tiga tugas dan multitask macam-macam kerja dalam satu masa. Saya sendiri? selalu fail. haishh~


Berbalik pada tajuk. Dulu lain, sekarang lain.

Baru-baru ni, cikgu kelas Zarif membuka whatsapp group untuk ibubapa anak-anak muridnya. Selain berkongsi info/pertanyaan, group tersebut 'meriah' dengan gambar aktiviti anak-anak di sekolah.

Balik dari sekolah, hampir setiap hari Zarif akan tanya saya, apa cikgunya beritahu di whatsapp hari ni? ada gambar tak? dan macam-macam soalan lagi ;p

"Cikgu kata, kalau nakal-nakal, nanti cikgu ambil gambar, letak kat whatsapp!" katanya.

Untunglahh. haha

Zaman dulu, takda teknologi telefon bimbit, whatsapp bagai. Sekarang dah maju. hehe InsyaAllah lebih senang nak pantau dan ambil tahu hal persekolahan anak-anak.

Selain daripada info tentang aktiviti Zarif, whatsapp juga jadi sumber info aktiviti Abil. Kelmarin, beliau ikut rombongan sekolahnya bermain bowling. Terima kasih untuk cikgu dan para PPM (pembantu pengurusan murid) yang bertungkus lumus membawa anak-anak kelas Pendidikan khas ke sesi terapi bowling. Walaupun semua balingannya 'masuk longkang', yang penting happyyy :)



Teknologi, asalkan tahu batas dan hadnya, insyaAllah ada manfaat dan banyak positifnya.

No matter how much you think you hate school, you'll always miss it when you leave. 
(instagram)


Apr 3, 2015

Oh Biru!




#throwback

2 April 2015. Hari Kesedaran Autisma Sedunia.

Khamis yang biru. Birunya Khamis! ;p

Meriah. ceria dan penuh kasih sayang. #Alhamdulillah


Semalam, saya beritahu Zarif, bulan April ni, saya mahu kerap pakai baju warna biru. "Kenapa?" "..sebab April ialah Autism Awareness Month. 2hb April pula ialah Hari Kesedaran Autisme." saya jawab.

"Laa...patutnya cutilahh!" katanya. haha

"Cuti?!" hehehe confirm zarif ni anak mak ;p

Well, kata-kata tu kan satu 'doa'. Secara tak sengaja, 'doa' Zarif untuk bercuti hari ni dimakbulkan hehe. Semalam, dia jatuh di sekolah. Kakinya terseliuh, buku lalinya bengkak. Langsung saya rehatkan beliau di rumah. ^^

Adik berehat di rumah sebab sakit kaki. Abang sambut hari Autisme dengan kawan-kawan dan cikgu-cikgu di pusat terapi.

Oh ya, terima kasih dan tahniah juga untuk ikim.fm atas usaha meningkatkan kesedaran tentang autisme melalui siaran diskusi pagi mereka. #jomdengarikimfm


Sekian. Salam Jumaat :)


Apr 1, 2015

Cerita Hari Sukan

Sabtu. 28 Mac 2015.

Hari Sukan di sekolah Nurhan Zarif. Walaupun Zarif tak terlibat dengan sebarang acara padang, dia terpilih untuk berbaris mewakili rumah sukannya, Rumah Rajawali (Merah).

Meriah dan Bersemangat! Thumbs up untuk semua guru dan pelajar yang bertungkus lumus membuat persiapan.

Nurhan Zarif seperti biasa, nervous tak habis-habis (walaupun acara perbarisan adalah secara berkumpulan). Hmmm..nyaris-nyaris dia tak nak hadir hari sukan sekolahnya. Mujurlah maknya excited nak tengok anak berbaris di padang. Saya pujuk-pujuk dan 'paksa' juga dia pergi sekolah. Bukan selalu, kann?

Saya hantar Zarif ke sekolah lebih awal (untuk persiapan peserta perbarisan) sebelum kami datang sekitar jam 8.15 pagi. Alhamdulillah majlis baru nak bermula. Kalau terlepas, memang mak nangis tepi padang. huhu





Sebelum perbarisan bermula..



Rumah Kuning

Rumah Merah



Saya dan suami tersenyum sengih sampai ke telinga bila nampak Zarif :)

Tengok anak berbaris pun dah rasa terharu dan bangga. 
Agaknya kalau menang acara padang, memang mak lompat bintang. hehe





Rumah Hijau





Rumah Biru




Pancaragam sekolah






Bacaan ikrar



Khemah cantik. Cuaca pun cantik :)



Selesai berbaris. Baru dapat close-up. Kreatif hasil tangan cikgu-cikgu menghias anak murid :)
Kami beredar sekitar jam 10, tak dapat tunggu sehingga semua acara sukan selesai sebab ada urusan dengan Abil pula. Lewat petang, kami lihat update hari sukan di facebook sekolah. Memang tak rugi Zarif hadir dan terlibat acara perbarisan tahun ini, Rumah Merah (Rajawali) dapat jadi Johan Perbarisan. Yeayy Alhamdulillah!




Acara sukan hari Sabtu. Zarif hanya terima pingatnya pada hari Isnin. Sesampai saja dia di rumah, terus dia serahkan pingatnya pada saya.

"Thank you adik, bagi mak pingat.."

"Eh, apa pulak..adik punyalah!" (erkk kedekut la pulak)

"Yelah, pingat adik, pingat mak juga.."

"Bukanlah, adik punya!" dengan penuh perasaan.

(Dalam hati) Apa-apalah Zarif. Jadi 'Johan' atau tidak, dapat medal atau tidak, tengok awak berbaris pun dah cukup puas hati. Kembang kuncup hidung hati mak, tengok dari jauh. hehe

Sekarang, pingat itu ada saya gantungkan di pintu bilik saya. Pingat saya. hehehe


**psst, teringat zaman kecik-kecik dulu, masuk acara lari pecut, tak menang pun, tapi tetap 'gumbiraa' ;p


If you carry your childhood with you, you never become older. (google)

Anda mungkin juga meminati: