Dec 2, 2013

Paling best di musim hujan!

 Zarif: "Ma, haiwan apa ialah fossil hidup?"
Saya: "Huh?" ( terpinga-pinga)
Zarif: "Ma, ma tau tak fossil tu apa?"
Saya: Huh? (masih terpinga-pinga) "Macam tau..macam tak tau.." haha kantoi!

--------------------------------------------
Zarif memang suka tanya saya soalan-soalan 'intelek'. Jenuh saya nak jawab. Kalau dia buat sesi teka-teki, boleh 'migrain' saya dibuatnya. haha


"Kumbang apa paling leper di dunia?" Kumbang biola Borneo.
"Apakah nama meteorit terbesar?" Hoba.

Simbiosis. Mutasi. Fungus ektomikoriza. Zaman Permian.Kumbang Hercules.
Kera Hantu. Hutan Dipterokarpa.

Fuhh! Terma-terma dan istilah yang bukan sekadar susah nak dieja. Nak sebut pun susah.

Tapi Zarif suka baca. Sangat berminat.
Kekadang, saya macam tak percaya dengan isi kandungan komik sains kegemaran Zarif ni.

"Boleh percaya ke? Betul ke? Memang wujud ke?" saya soal pada encik suami.
"Betul. Tak percaya pergi google." dia jawab. hehe

Bab minat pada Sains ni, memang 'warisan' dari ayahnya.



Oh ya, sains ada banyak cabang. So far, Zarif memang suka sangat bab-bab haiwan, serangga, alam sekitar,  tumbuhan, angkasa lepas, muka bumi, planet (fuhh banyak!).

Meh tunjuk sket komik sains yang Zarif dok baca berulang kali. Tak jemu-jemu.


Ini pulak koleksi penuh komik Ikhtiar Hidup Rimba Raya.
Ada banyak lagi komik sains lain. Tunjuk yang ni je cukuplah.hehe


Saya suka bila Zarif minat membaca.
Kakak pun suka juga membaca, tapi tak serajin Zarif.
Abil? Dulu-dulu dia rajin juga pegang buku. Sekarang, bila suruh pilih buku di kedai buku, "Tak nak!"
Sabar jelah.



Selain komik sains, kebelakangan ni Zarif dah mula membaca novel-novel pendek.
Contoh macam novel Sepupu Lego ni. 186 mukasurat.
Kisah Afiq dan kucing-kucingnya.

Dia paksa saya juga baca novel ni.
Setiap hari saya akan ditanya,
"Ma, dah sampai mukasurat berapa?"
"Pasal Asin (si kucing) kena culik dah baca ke belum?"
"Tahu tak kenapa Lego (si kucing) merajuk?"
Penat saya nak baca cepat-cepat dan jawab. haha
Saya pun suka membaca. Cuma sejak dah 'senior' ni, stamina membaca semakin menurun.
Bila membaca je, terus tertidur! haha

Bercakap tentang buku ni, baru-baru ni sempat kami ke Pesta Buku Popular di sini.
Pusing-pusing cari buku, saya jadi rambang mata.
Blur.

Teringin nak layan novel cinta. Tapi macam dah muak. 
Kebanyakan jalan cerita lebih kurang sama.
Tak tahu mana tajuk/karya penulis yang best. Dah lama tak folo..
Akhirnya, saya pilih buku ni, Misi Cikgu Baru!
Tulisan Nazry Salam.

Menarik jugak la. Sambil membaca, sambil tertidur, tapi proses membaca masih gigih diteruskan. hehe
Nak bagi review tapi belum khatam lagi. Lain kali jelah ye ;p




Hmm, kat luar tu masih hujan gerimis.
Apa aktiviti paling best di musim hujan? Membaca!
errr...tidur pun best jugak. hehe

Sekian :)

Nov 23, 2013

Dah seminggu cuti

Kejap je dah seminggu.
Kadang-kadang bosan. Ada masa rasa seronok. Sesekali rasa stres. Selalu juga rasa relaks.
Apa pun, cabaran paling utama semasa cuti ialah menyediakan aktiviti untuk anak-anak.

"Boring la ma..."
Hmm..bertubi-tubi saya diasak dengan skrip Zarif dan kak Dina ni.
Kalau Abil boleh bercakap sebagaimana budak berdua ni, confirm keluar skrip yang sama.

Ok. Saya beli scratch paper dari kedai kegemaran saya, Mr DIY.
Kalau ke Mr DIY, silalah jaga poket anda baik-baik.
Macam-macam ada kat sini. Semua menarik. Silap haribulan, $$$ keluar macam air. haha




Berbalik kisah scratch paper, sebelum ni pernah juga beli. Tapi versi lain sikit.
Baca kat --->SINI.



Sebungkus harganya RM2.90 (kalau tak silap saya).
Ada 4 keping scratch paper dalam setiap paket dan sebatang kayu (ala-ala pensel untuk menggores).



Bab kreativiti bukan 'makanan' Abil.
Melukis hanya apabila dipaksa. Juga perlu dibantu untuk berfikir apa yang patut dilukis.
Hasilnya seperti di atas. Lukisan yang agak 'tipikal'.
Rumah. Kereta. Awan. Matahari. Pokok. Bunga. Orang lidi.
Guided but not bad at all.

Saya puji Abil kerana bekerjasama dengan baik.
Sebetulnya, saya sendiri tak mampu nak menggores sebab rasa ngilu yang teramat.
Masalah sensori-kah? hehe



Kak Dina punya :)


Lukisan comel adik Zarif :)


Disuruh melukis sendiri, dia perlu dibantu.
Kemudian, saya sengaja minta dia meniru gambar dari buku.


Hasilnya. Boleh tahan :)
Selepas disuruh meniru gambar dari buku, 'bunga-bunga' tantrum sudah kelihatan.
Makanya, saya beri peluang Abil berhenti dulu sementara kakak dan adik terus melukis sesuka hati.


Anda bagaimana? Best ke cuti?
Sekian.
Salam hujung minggu :)


Anda mungkin juga meminati: