JOM IKUT!

Sep 29, 2015

Jerebu??




Salam Selasa. Masih jerebu lagi ke? Ya kot. Ini gambar-gambar semalam. Teruk, kan? IPU? Entah hehe. Malas nak cek IPU. Kekadang dah terasa 'lemas' dan susah bernafas, tapi bila tengok IPU, taklah tinggi mana. Biar betul.

Apa pun, menjelang petang semalam, lepas ambil anak dari sekolah agama, sengaja saya ajak suami ronda-ronda hingga ke tepi laut. Nak tengok sejauh mana tahap jerebu. Masih boleh nampak Singapore atau tidak....confirm tak nampak! fuhh

Dalam hati, tolonggglah sekolah cuti esok..tolongglaaah. Kalau tak diumumkan cuti, saya dah pasang niat nak 'mencutikan' sendiri anak-anak saya hehe. Jerebu maaa... Tak bagus untuk kesihatan :)

Menjelang maghrib semalam, sah diumumkan cuti untuk sekolah-sekolah di Johor dan Melaka pada hari ini (selasa). Alhamdulillahh...






So. apa aktiviti pada hari Selasa yang masih jerebu ni? Tak tahu lagi. Kami semua baru selesai minum pagi. Dapat cuti sekolah free sempena jerebu memang best. Yang tak best, bila tengok luar, nampak asap tebal dan kabus yang sangat mengganggu dan bikin sesak nafas. haihh..

Cepat-cepatlah jerebu hilang. #hazegoawayplease


Take care
:)



Sep 11, 2015

Dulu vs Sekarang


Saya baru selesai membantu Nurhan Zarif mencari gambar-gambar peralatan eletrik di dapur untuk tugasan subjek English-nya. Hanya lebih kurang 10-15 minit. Google image - copy- paste - print. Siap!

Teringat zaman saya kecik-kecik dulu, komputer memang dah wujud, tapi tak semua orang ada komputer dan printer. Kalau cikgu suruh cari gambar, memang kalutlah selak suratkhabar dan majalah-majalah lama, kemudian digunting satu persatu. Kadang-kadang, buku pun jadi mangsa. hehe

Itu dulu. Sekarang lain.

Saja nak mengomel, sementara mood blogging tengah 'on' dan alang-alang dah mengadap komputer selepas selesai sesi 'meng-google image' ;p

Salam Jumaat. Jom al-Kahfi :)


kredit: google


Sep 9, 2015

JB-KL-Ipoh



Omputih kata, weekend getaway.

Ke mana? Ipoh!


Minggu lepas, suami ada reunion di sekolahnya, beliau bertolak awal sehari dari kami. Saya dan anak-anak, naik tren ETS ke Ipoh. Selain saya, Zarif dan Abil (kak Dina tak ikut, tinggal di asrama), kami naik tren bersama-sama seorang anak buah saya, Maryam dan mak ayah saya. Lebih kurang 2 jam 20 minit perjalanan dari KL-Ipoh. Tren yang selesa, agak sejuk, ada TV walaupun nun jauh di hujung.

Kami beli tiket tren ETS secara online. Untuk perjalanan sehala, harga tiket untuk dewasa RM33, kanak-kanak RM22. Sepatutnya saya boleh beli tiket pada harga diskaun untuk Abil (pemegang kad oku) dan mak ayah saya (warga emas). Bagaimanapun, untuk belian secara online, saya tidak nampak sebarang cara untuk kami mendapatkan diskaun ini. Mungkin hanya untuk belian tiket di kaunter :(






Di Ipoh, kami bermalam di Hotel Impiana. Tempahan dibuat melalui booking.com. Rate yang berpatutan, saiz bilik pun ok. Tak ada swimming pool, bath tub aje yang ada. hehe

Oleh kerana objektif ke Ipoh hanya untuk merasai pengalaman menaiki tren ETS. So kami memang lebih banyak berehat-rehat di hotel, selain singgah ke Mydin Manjoi. Tiada sesi jalan-jalan cari makan ya tuan-tuan puan-puan. haha



Selepas check-out dari hotel, kami singgah ke Kellie's Castle. Untuk pengetahuan anda, saya memang dah lama teringin nak ke sini, siap masuk wishlist hehe. Oh ya, baca tentang sejarah Kellie's Castle di SINI.



Bak kata Maryam (budak comel berbaju pink tu), "This castle has no princess!" haha

Ya, ia hanya sebuah bangunan tinggal yang usang dan penuh misteri. Mistik? Yang itu anda kena jawab sendiri. Kami pergi waktu tengahari buta, memang tak sempat nak 'fefeeling' mistik. hehe

Kalau diperhatikan pada deskripsi yang ditampal pada dinding-hampir setiap ruang dan bilik di sini, memang akan ada perkataan 'roh', 'jelmaan', 'suara-suara' dan pelbagai lagi cerita. Kisah benarkah? Wallahua'lam.

Harga tiket masuk; dewasa RM5, kanak-kanak (3-12 thn) RM3, warga emas RM4, percuma untuk oku.






ETS ke Ipoh. Checked!
Kellie's Castle. Checked!

Lepas ni, kita ber-ETS ke Padang Besar pula insyaAllah.. 

Senyum :)))



Aug 31, 2015

"Patriotik tu apa?"


"Ma, patriotik tu apa?"

"..semangat cinta dan sayangkan negara."

Full stop. Tiada lagi soalan. Harap Nurhan Zarif betul-betul faham makna patriotik, bukan 'buat-buat faham' hehe.

Beberapa minggu yang lepas, seorang rakan yang sudah migrate ke US sejak usia kami belasan tahun bertanyakan tentang persiapan hari merdeka dan perasaan saya menjelang hari kemerdekaan tahun ini. Jawapan saya kepada beliau, persiapan macam biasa..ada perbarisan, pertunjukan bunga api dan macam-macam lagi (yang biasa dilakukan saban tahun sempena hari kebangsaan). Perasaan saya? Entahlah, saya speechless. Semangat kemerdekaan itu agak 'terganggu' sejak kebelakangan ini. Tak nak komen panjang-panjang. Full stop.

Anyway, hujan ribut, taufan atau tsunami sekalipun di sini, nyanyi lagu Negaraku, tetap rasa syahdu, masih 'menangkap' di kalbu. #Malaysiatanahairku #disinilahirnyasebuahcinta

Semoga esok, esok dan esok esok, everything will be better, Malaysia. #salammerdeka #sehatisejiwa





kredit foto: Instagram Petals&Bakes


May 11, 2015

Edisi 11 Mei

Tahun-tahun awal sebagai blogger, saya kerap buat entri dedikasi. Sempena hari lahir.

Sekarang, dah jarang saya menulis entri-entri begitu.  Bukan tak ingat. Bukan tak suka. Malas pun bukan. Tapi sengaja saya 'eksklusifkan' ucapan-ucapan hari lahir dari saya di blog (cewah). Tiada entri dedikasi di blog, tapi selalunya saya ucapkan secara 'live' pada orang-orang tersayang.




Hari ini, bangun dari tidur, semua rutin bersiap dan menyiapkan anak-anak ke sekolah berjalan seperti biasa. Saya kejut Abil. Kemudian, saya kejut Zarif. Rutin Zarif, bila dikejut, dia akan bingkas bangun dan terus memeluk saya. Pelukan rutin biasanya sekadar dua tiga saat sebelum dia dikerah supaya mandi segera. hehe

Pagi ini, sengaja saya biarkan beliau memeluk saya lebih dari 2-3 saat. Sempat saya nyanyikan lagu happy birthday untuknya sambil gelak ketawa dan dia tersengih dengan mata yang masih 80% tertutup.

"Abil, say happy birthday adik!...." saya beritahu Abil.

"Happy. birthday. adik..." ucap Abil dengan gaya robotiknya (nada suaranya pun monotonous saja, seolah-olah tanpa perasaan. Tapi saya tahu, sebenarnya, ia diucap dengan perasaan yang 'penuh'. hehe)

Selepas solat subuh, saya peluk Nurhan Zarif sekali lagi dan saya doakan beliau secara 'live'. Momen yang cukup manis. Moga Allah makbulkan :)

Saya tak mahu menaip panjang-panjang, susahh ada #sindrommakmak ni. Nanti 'mata masuk habuk' ;p

Syukur..syukur..dan syukur, untuk 9 tahun yang Allah pinjamkan bersama Nurhan Zarif. #Alhamdulillah #bliss



Sekian.


Salam Isnin :)


Don't wait for the perfect moment. Take the moment and make it perfect.



Anda mungkin juga meminati: